Pırlantada 4C Özellikleri
Pırlanta 4 ana kritere göre derecelendirilir ve değeri belirlenir. Bunlar;
- Renk (Cut)
- Berraklık (Clarity)
- Kesim (Cut)
- Karat Ağırlığı (Carat Weight) olarak geçer ve 4C kriteri olarak adlandırılır.
RENK
Pırlanta pek çok farklı renkte olabilemektedir, bu renkler içerisinde en çok tercih edilen beyaz olarak da geçen şeffaf tonudur. Beyaz olarak geçen bu pırlantaların renk dereceleri D ile Z arasındaki alfabetik sıraya göre sıralanmaktadır. Bu skalada en çok tercih edilen ve fiyat/performansı en yüksek olan aralık F - G - H aralığıdır ve pırlantadaki ışıltıyı en güzel şekilde yansıtmaktadır. Renk derecesi kontrol edilirken iki ton arasındaki renk farklılığı belli belirsizdir. Dolayısıyla bu dereceleri bir pırlanta uzmanının özel ışık altında ve referans renkleri bulundurarak yapması gerekmektedir.
Pırlantada renk özellikleri ile ilgili daha detaylı bilgi alabilmek için Pırlantada Renk sayfamızı kontrol edebilirsiniz.
BERRAKLIK
Berraklık olarak tavsiye edilebilecek, fiyat/performansı en yüksek olan aralık VS ve SI dereceleridir. VVS ve üzerinde fiyat oldukça yukarılara çıkmakta, I derecesinde ise pırlantanın içerisindeki iz görsele oldukça etki etmektedir.
KESİM
Kesim dereceleri; Poor, Fair, Good, Very Good ve Excellent olarak geçmektedir. Kesimde daha çok tercih edilen aralık Good - Very Good - Excellent olarak geçmektedir.
Pırlantada kesim özellikleri ile ilgili daha detaylı bilgi alabilmek için Pırlantada Kesim sayfamızı kontrol edebilirsiniz.
Karat, bir pırlanta taşın seçimindeki en önemli etken olarak görülür. Peki, 0.50 karat veya 1 karat dendiğinde tam olarak ne ifade edilir? Teknik olarak konuşmak gerekirse; 1 karat, 200 miligrama eşittir. 1 karat pırlanta satın aldığınızda bu 0.20 gram pırlanta almış olduğunuz anlamına gelir. Pırlantada karat ağırlığı büyüdükçe pırlantanın çapı da benzer oranlarda büyümekte ve pırlantanın değeri artmaktadır.
Pırlantada Karat özellikleri ile ilgili daha detaylı bilgi alabilmek için Karat sayfamızı kontrol edebilirsiniz.